Voor wie?

Mediation is geschikt als oplossing voor jullie conflict…
  • Wanneer je samen verder wilt of moet; als collega’s, buren, ouders of met familie.
  • Wanneer je jullie relatie wilt beëindigen en die goed wilt afronden.
  • Wanneer de band tussen jullie belangrijk blijft in de toekomst; ex-partners, kinderen, familie of buren.
  • Wanneer je liever geen juridische stappen zet.
  • Wanneer je liever zelf beslist over de oplossing voor jullie conflict in plaats van een beslissing te laten nemen door een derde, waaraan je gebonden bent en die voor jou mogelijk geen goede oplossing blijkt.
  • Wanneer de bereidheid er is om er samen met de ander uit komen en tot goede werkbare oplossingen te komen. 

Belangrijke verschillen tussen een gerechtelijke procedure en mediation
Rechter/ArbiterMediation
Duurt lang. Soms jaren. In het belang van       gezondheid, kinderen, werk etc. niet wenselijk.Kan meestal al binnen 1 à 2 weken starten.
Duur. Zeker als beiden een advocaat willen inschakelen en de zaak lang sleept.Goedkoper. Slechts één mediator voor beide partijen. Kosten kunnen worden gedeeld. Kortdurend traject.
Bij echtscheiding dekt een rechtsbijstand-verzekering niet de kosten voor advocaten.In veel gevallen wordt door rechtsbijstandverzekeraars (een deel) van de mediation vergoed. Soms komt u in
aanmerking voor gesubsidieerde mediation via de
Raad voor Rechtsbijstand.
De uitkomst van een rechtszaak is onzeker. De rechter bepaalt.Partijen houden zelf de regie.
De uitspraak van de rechter is vaak geen oplossing voor het conflict. Hij/zij handelt slechts naar de wet.Partijen beslissen zelf voor welke oplossingen ze
kiezen en kunnen die in een (bindende) overeenkomst
vastleggen.
Na een rechterlijke uitspraak is de band tussen partijen vaak nòg slechter, met alle gevolgen van dien (vechtscheiding).Na mediation kunnen partijen samen weer verder omdat er oplossingen zijn gevonden waarmee ze allebei tevreden zijn.
Stressvolle langdurige procedure.Veel minder stressvol door korte procedure. Het conflict komt niet (meer) op straat te liggen.

Bent u verwijzer? Dan kunt u het document “De verschillen tussen een gerechtelijke procedure en mediation”  hieronder downloaden en printen om ter informatie mee te geven aan uw patiënten/cliënten.