Echtscheiding

 

Mediation bij scheiden

Wanneer je gaat scheiden komt er veel op je af. Boosheid, verdriet, teleurstelling en onzekerheid spelen een belangrijke rol. Die emoties maken het niet makkelijk om in gesprek te gaan met je partner, maar er moeten wel veel zaken geregeld worden. Misschien moet jullie huis verkocht worden en vraag je jezelf af, waar jullie nu gaan wonen. Je vraagt je misschien ook af hoe het nu moet met de verdeling van jullie inboedel, auto en huisdieren. 

Natuurlijk wil je het vooral goed doen voor de kinderen, zodat ze niet tussen jullie bekneld raken en het slachtoffer worden van een vechtscheiding. In de tijd voorafgaand aan de beslissing om te gaan scheiden, krijgen ze veel meer mee van wat er tussen jullie speelt dan je zou denken. Kinderen zijn vaak bang en verdrietig en kunnen nauwelijks bevatten wat ze allemaal te wachten staat. Ineens wordt alles anders. In zo’n situatie is het belangrijk om de relatie goed af te ronden en heldere afspraken te maken voor de toekomst.

Bij een scheiding met kinderen onder de 18 jaar moet er verplicht een ouderschapsplan worden gemaakt. Hierin maken jullie onder andere afspraken over de verzorging, de opvoeding en de omgang met jullie kinderen. De band met je partner zal in de toekomst dus belangrijk blijven. 

Als je bij jullie scheiding voor de rechter staat, zal deze voor jullie beiden beslissen. In die situatie is er altijd een verliezer. Scheiden is bovendien een langdurige en kostbare zaak. Zeker wanneer jullie allebei een advocaat willen inschakelen. 

De kracht van mediation bij scheiden is om een win-win situatie te creeëren. Tijdens de mediation gesprekken houden jullie zelf de regie en beslissen jullie samen over jullie nieuwe toekomst. Als mediator luister ik goed naar jullie frustraties, belangen en wensen en help ik jullie om (weer) met elkaar op een goede manier in gesprek te gaan. Zo ontstaat er weer ruimte voor nieuwe inzichten en voor het bedenken van oplossingen en het maken van afspraken, die voor jullie allebei èn voor de kinderen goed zijn. Ook in de toekomst.