Echtscheiding

 

Echtscheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap

Soms hoor ik zeggen dat mensen zo makkelijk uit elkaar gaan en dat er te weinig gepraat wordt. Als familiemediator weet ik dat dit niet klopt. Vaak komen scheidende partners bij mij aan tafel met al hun pijn en verdriet. Het kan echt niet anders meer, hoor ik dan.  Er is al veel vooraf gegaan aan het besluit om uit elkaar te gaan. Soms komen mensen aan mijn tafel tot de conclusie dat de mediation zoveel heeft duidelijk gemaakt en opgelost dat alsnog besloten wordt om niet te gaan scheiden. 

Maar als mensen zeker zijn van hun zaak, begeleid ik hen van A tot Z door het echtscheidingstraject. 

Als jullie uit elkaar gaan door een echtscheiding of door het beëindigen van een geregistreerd partnerschap, maar ook wanneer je niet meer wilt samenwonen en kinderen hebt, komt er veel op je af.  Door alle emoties en na wat onderzoek naar je rechten en plichten zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hoe pak je de scheiding goed aan? Hoe werkt een co-ouderschap en past dat bij ons? Waar moet je financieel, fiscaal een juridisch rekening mee houden en wat moet je verplicht regelen rond kinderen bij echtscheiding? Moet dat altijd via de rechter? Moeten we een advocaat inschakelen? Hebben we recht op een toevoeging of tegemoetkoming in de kosten bij echtscheiding? En als mijn ex zegt niet mee te willen werken, wat kan een mediator dan voor ons doen? Het zijn allemaal vragen die ik in een persoonlijk gesprek graag helder voor jullie beantwoord. 

Als je er voor kiest om ieder een advocaat in te schakelen heb je vaak een lange weg te gaan. Er volgt een periode (soms jarenlang) van onzekerheid, verdriet, spanning,  boosheid en frustratie. Als jullie echtscheidingsconflict met behulp van advocaten bij de rechtbank zou belanden, dan zal de rechter handelen naar de wet, hetgeen heel goed kan betekenen dat er een andere beslissing voor jullie wordt genomen dan die waar je op hoopte. Maar al te vaak blijkt ook dat de uitspraak van de rechter helemaal geen oplossing is voor jullie conflict. De kans is dan groot dat jullie echtscheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap alsnog ontaardt in een vechtscheiding. Zeker als jullie kinderen hebben is het belangrijk om dat te voorkomen. 

Wanneer je kiest voor een  goede echtscheidingsmediator om jullie door het echtscheidingstraject te begeleiden,  beslissen jullie zelf, samen over jullie toekomst. De mediator begeleidt de gesprekken en luistert naar jullie belangen en wensen. Hij/zij is neutraal, onpartijdig, oordeelt niet en is er dus voor jullie allebei. De emoties die horen bij een echtscheiding mogen er ook zijn.  Want hoewel mediation geen therapeutische sessie is, zijn emoties vaak onvermijdelijk en onderdeel van het verwerkingsproces. Niet zo vreemd als je bedenkt dat een echtscheiding een levensveranderende gebeurtenis is. 

De mediationgesprekken zijn vertrouwelijk en worden naar jullie keuze gevoerd in een prettige (corona-proof) gespreksruimte, of online via Zoom of Microsoft teams. Zo kunnen jullie vrijuit het hart luchten zonder dat dit per se nare gevolgen heeft en zonder dat je aan tijdens de gesprekken gedane toezeggingen al gehouden wordt. (Meer informatie over online mediation vind je op het tabblad “online mediation”).

Onder begeleiding van de mediator kijken jullie samen naar hoe de toekomst er uit zal gaan zien en naar waar nieuwe mogelijkheden liggen om na de scheiding allebei financieel rond te kunnen komen en te wonen zonder elkaar of de kinderen te kort te doen. Zo kunnen jullie samen een goed werkend ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst (laten) maken met daarin gevonden oplossingen en afspraken waarmee jullie allebei tevreden zijn. 

De mediator kan jullie ontzorgen door jullie te begeleiden bij zaken zoals het maken van een draagkrachtberekening en het berekenen van de kinderalimentatie en/of partneralimentatie. Tijdens de mediationgesprekken kan de mediator jullie verder informeren over bijvoorbeeld pensioenverdeling, de mogelijke juridische, financiële en fiscale gevolgen van jullie beslissingen en er kan ook worden gekeken naar jullie eventuele hypotheek of huurovereenkomst van jullie woning. 

Een mediationtraject begint met een gratis, vrijblijvend intake-gesprek. De mediation kan meestal al snel gestart worden en is soms in korte tijd afgerond. Zo kunnen jullie sneller en vaak veel voordeliger dan met ieder een advocaat, de problemen oplossen en de toekomst opgelucht en met vertrouwen tegemoet zien als ex-partners en/of collega-ouders. 

Vragen vooraf? Stel ze gerust.