Echtscheiding

 

Mediation bij scheiden

Als jullie uit elkaar gaan door een echtscheiding of door het beëindigen van een geregistreerd partnerschap komt er veel op je af. Door alle emoties en na wat onderzoek naar je rechten en plichten zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hoe pak je het goed aan? Hoe zit het met de scheidingsmelding en wat is een paraplu-gesprek? Waar moet je rekening mee houden en wat moet je regelen rond eventuele kinderen. Moet dat altijd via de rechter? Moeten we een advocaat inschakelen? En de kosten? Hebben we recht op een toevoeging?

Als je de juridische weg kiest heb je vaak een lange weg te gaan. Er volgt een lange periode van onzekerheid, verdriet, spanning,  boosheid en frustratie. Belandt jullie echtscheidingsconflict met behulp van advocaten eenmaal  bij de rechtbank, dan zal de rechter handelen naar de wet. Hetgeen heel goed kan betekenen dat er een andere beslissing wordt genomen dan die waar je op hoopte. Vaak blijkt ook dat de uitspraak van de rechter helemaal geen oplossing is voor jullie conflict. Dan is de kans groot dat jullie echtscheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap alsnog ontaardt in een vechtscheiding.

Wanneer je kiest voor een  gecertificeerde echtscheidingsmediator als conflictbemiddelaar en om jullie door het echtscheidingstraject te begeleiden, beslissen jullie samen over jullie toekomst. De mediator luistert naar jullie belangen en wensen. Hij/zij is neutraal, onpartijdig, oordeelt niet en is er dus voor jullie allebei. De gesprekken zijn vetrouwelijk en worden gevoerd in een prettige ruimte. Door onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek te gaan, kunnen jullie oplossingen vinden en afspraken maken die goed passen bij jullie situatie en die van jullie kinderen. Zo kun je samen een goed werkend ouderschapsplan maken en een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst laten maken met gevonden oplossingen en afspraken waar jullie allebei tevreden mee zijn. 
De mediator kan jullie ontzorgen door jullie te begeleiden bij zaken als het maken van een draagkrachtberekening en de kinderalimentatieberekening.  Tijdens de mediationgesprekken kan de mediator jullie ook informeren over partneralimentatie en pensioenverdeling.
Ook de mogelijke juridische, financiële en fiscale gevolgen van jullie beslissingen worden meegenomen. Er kan ook worden gekeken naar de woonsituatie en de eventuele hypotheek of huurovereenkomst.

Een mediationtraject kan meestal al snel gestart worden en is soms in korte tijd voltooid. Zo kunnen jullie sneller de problemen oplossen en de toekomst opgelucht en met vertrouwen tegemoet zien als collega-ouders.