Echtscheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap.

Echtscheiding of beëindiging van geregistreerd partnerschap

Als jullie uit elkaar gaan door een echtscheiding of door het beëindigen van een geregistreerd partnerschap komt er veel op je af.  Door alle emoties en na wat onderzoek naar je rechten en plichten zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hoe pak je de scheiding goed aan? Hoe werkt een co-ouderschap? Hoe zit het met de scheidingsmelding en wat is een paraplu-gesprek? Waar moet je fiscaal een juridisch rekening mee houden en wat moet je verplicht regelen rond kinderen bij echtscheiding? Moet dat altijd via de rechter? Moeten we een advocaat inschakelen? Hebben we recht op een toevoeging of tegemoetkoming in de kosten bij echtscheiding? En als mijn ex niet wil meewerken, wat kan een mediator dan voor ons doen? Het zijn allemaal vragen die de mediator graag helder voor jullie beantwoordt.

Als je voor de juridische weg kiest heb je vaak een lange weg te gaan. Er volgt een lange periode van onzekerheid, verdriet, spanning,  boosheid en frustratie. Belandt jullie echtscheidingsconflict met behulp van advocaten eenmaal  bij de rechtbank, dan zal de rechter handelen naar de wet, hetgeen heel goed kan betekenen dat er een hele andere beslissing voor jullie wordt genomen dan die waar je op hoopte. Maar al te vaak blijkt ook dat de uitspraak van de rechter helemaal geen oplossing is voor jullie conflict. De kans is dan groot dat jullie echtscheiding of ontbinding van geregistreerd partnerschap alsnog ontaardt in een vechtscheiding. 

Wanneer je kiest voor een  gecertificeerde echtscheidingsmediator als conflictbemiddelaar en om jullie door het echtscheidingstraject te begeleiden,  beslissen jullie zelf, samen over jullie toekomst. De mediator luistert naar jullie belangen en wensen. Hij/zij is neutraal, onpartijdig, oordeelt niet en is er dus voor jullie allebei. De emoties die horen bij een echtscheiding mogen er ook zijn. Ze zijn vaak onvermijdelijk en onderdeel van het verwerkingsproces. Niet zo vreemd als je bedenkt dat een echtscheiding een levensveranderende gebeurtenis is. De mediationgesprekken zijn vetrouwelijk en worden gevoerd in een prettige ruimte. Zo kunnen jullie ook vrijuit het hart luchten.

Door onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek te gaan, kunnen jullie oplossingen vinden en afspraken maken die goed passen bij jullie situatie en die van jullie kinderen. Zo kun je samen een goed werkend ouderschapsplan maken en een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst (laten) maken met gevonden oplossingen en afspraken waarmee jullie allebei tevreden zijn. 

De mediator kan jullie ontzorgen door jullie te begeleiden bij zaken zoals het maken van een draagkrachtberekening en het berekenen van de kinderalimentatie.  Tijdens de mediationgesprekken kan de mediator jullie ook informeren over partneralimentatie en pensioenverdeling. Ook de mogelijke juridische, financiële en fiscale gevolgen van jullie beslissingen worden meegenomen. Er kan ook worden gekeken naar de woonsituatie en de eventuele hypotheek of huurovereenkomst van jullie woning. Jullie zullen vanzelfsprekend nog steeds een aantal zaken zelf moeten regelen rond jullie echtscheiding, maar de mediator vormt daarbij een stevige steun in de rug.

Een mediationtraject begint met een kostenloos en vrijblijvend intake-gesprek. De mediation kan meestal al snel gestart worden en is soms in korte tijd afgerond. Zo kunnen jullie sneller en vaak veel voordeliger dan via de juridische weg, de problemen oplossen en de toekomst opgelucht en met vertrouwen tegemoet zien als ex-partners en/of collega-ouders.

Vragen vooraf? Stel ze gerust.