Echtscheiding

Mediation bij scheiden

Wanneer jullie uit elkaar gaat door een echtscheiding, beëindiging van geregistreerd partnerschap, of door beëindiging van samenwonen komt er veel op je af. Scheiden of uit elkaar gaan is een levensveranderend proces dat vaak gepaard gaat met boosheid, verdriet, teleurstelling en onzekerheid. Die emoties maken het niet makkelijk om in gesprek te gaan met je partner, maar er moeten wel veel zaken geregeld worden. Misschien moet jullie huis verkocht worden en vraag je jezelf af, waar jullie nu gaan wonen. Of je hebt vragen over hoe het nu het precies zit met kinder- en/of partneralimentatie, het opgebouwde pensioen en de verdeling van jullie inboedel?

Als je bij jullie scheiding kiest voor de gang naar de  rechter, zal deze voor jullie beiden beslissen. In die situatie is er altijd een verliezer. Scheiden kan op die manier bovendien een langdurige en kostbare zaak zijn. Zeker wanneer jullie allebei een advocaat willen inschakelen. 

Kiezen voor mediation is kiezen voor een vaak veel korter en minder kostbaar traject. Tijdens de mediationgesprekken begeleidt de mediator jullie samen door het hele scheidingstraject vanaf het eerste gesprek, tot en met de ondertekening van het echtscheidingsconvenant of de vaststellingsovereenkomst. De mediator is er voor jullie allebei en oordeelt niet.

Als jullie samen kinderen hebben, wil je het natuurlijk ook goed doen voor hen en voorkomen dat ze tussen beide ouders bekneld raken of  het slachtoffer worden van een vechtscheiding. In de tijd voorafgaand aan de beslissing om te gaan scheiden, krijgen ze veel meer mee van wat er tussen jullie speelt dan je zou denken. Wanneer ze te horen krijgen dat jullie uit elkaar gaan, zijn ze vaak bang en verdrietig en kunnen nauwelijks bevatten wat ze allemaal te wachten staat, nu alles anders wordt. Het is dus ook voor hen belangrijk om de relatie goed af te ronden en om duidelijke afspraken te maken voor de toekomst.

Zo moet er bijvoorbeeld bij een echtscheiding met kinderen onder de 18 jaar, verplicht een ouderschapsplan worden gemaakt. Daarin maken jullie samen afspraken over onder andere kinder-alimentatie, de verzorging, de opvoeding en de omgang met jullie kinderen. De band met je ex-partner zal in de toekomst dus belangrijk blijven.

Tijdens de mediationgesprekken houden jullie zelf de regie en beslissen jullie samen over jullie nieuwe toekomst. De mediator luistert goed naar jullie frustraties, belangen en wensen en helpt jullie om (weer) met elkaar op een goede manier in gesprek te gaan. Zo ontstaat er weer ruimte voor nieuwe inzichten en voor het bedenken van oplossingen en het maken van afspraken, die voor jullie allebei en ook voor de kinderen werkbaar en dus houdbaar zijn. Ook in de toekomst.

QUADAT